Back to Top
 
 
 
woensdag, 08 Augustus 2018 13:11
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Ruwe bolster, blanke pit

Puur gezond en vol goede vetten, dat is de avocado ten voeten uit. Afkomstig uit Centraal Amerika en Mexico is de belangrijkste leverancier van deze vrucht. De kwetsbare peervormige vrucht met harde pit groeit aan een boom die altijd een andere boom nodig heeft voor de bestuiving van de bloemen. De bestuiving kan maar op één middag plaatsvinden, wat wel een mooi kenmerk is voor deze boom.

400 rassen

De avocado kent wel 400 rassen die elk hun eigen vrucht geven. In Nederland en België zien we met name vier soorten: De 'Fuerte', een peervormig ras met een gladde, heldergroene schil; De 'Ettinger', met een dikke hals en een gladde, heldergroene schil; De 'Hass', een klein peervormig ras met een ruwe, bobbelige schil, die tijdens het rijpen van groen naar bijna zwartbruin verkleurt (meestal als 'eet-me' te vinden in de winkel) en De 'Nabal', een dik, bijna rond ras met een donkergroene/bruine schil. 

Voedingsstoffen

De avocado heeft relatief gezien een hoog gehalte aan voedingssto×en. De vrucht bevat kalium, vitamine B, foliumzuur en omega 3-vetzuren. De hoeveelheid voedingsvezels is 4,3 gram per 100 gram vruchtvlees. De gezondheidsvoordelen van de avocado zijn groot. Het belangrijkste aspect is de behoorlijke hoeveelheid 
enkelvoudige, onverzadigde vetzuren. Die beschermen je tegen hart- en vaatziekten en beroertes en hebben een positief e×ect op de cholesterol-huishouding en de bloedsuikerspiegel. 

Fan of niet

Verder kun je avocado heel goed gebruiken als je wilt afvallen. Avocado bevat veel oliezuur, waardoor je na het eten sneller een verzadigd en voldaan gevoel hebt en je de behoefte aan eten zodoende langer uitstelt. Wat mij opvalt, is dat je vaak avocado-fan bent of niet. Er lijkt geen tussenweg te zijn. Avocado heeft een kenmerkende structuur en een wat Óauwige smaak. Maar let op: je kunt het wel gaan leren waarderen. Dat kost alleen wel een beetje geduld en vraagt om wat creativiteit in het begin. Het romige vruchtvlees is boterzacht en lichtgroen van kleur. De smaak is nootachtig en combineert uitstekend in de (gezonde) keuken. Het snel bruin worden (oxideren) van het vruchtvlees kan worden tegengegaan met wat citroensap.

Smoothies

Het is een vrucht die veelal verwerkt wordt in guacamole, rauw gegeten wordt of verwerkt wordt in smoothies. Wat niet veel mensen weten, is dat avocado-moes op de Antillen gemengd werd met alcohol tot een geel drankje. Door zeevaarders werd dit meegebracht naar Nederland, maar door gebrek aan avocado's ging men het drankje hier maken met eieren omdat die dezelfde kleur hadden als avocado's. Zo is in Nederland de likeur met de naam advocaat ontstaan. Zelf eet ik de avocado graag rauw bij een salade. Maar ook gevuld met een zachte kaas of garnalen is de avocado niet te versmaden.

Gepubliceerd in de logopgmer d.d. 08-08-2018

Gelezen: 480 keer
Meer in deze categorie: « Chocolade... DO or DON'T
Joomla SEF URLs by Artio

Opgepast! Deze site gebruikt cookies en soortgelijke technologie├źn.

Indien u uw browser instellingen niet aanpast, gaat u hiermee akkoord. Meer weten

Begrepen