Back to Top
 
 
 
Mirjam Lankreijer
woensdag, 08 Augustus 2018 13:11

Ruwe bolster, blanke pit

Puur gezond en vol goede vetten, dat is de avocado ten voeten uit. Afkomstig uit Centraal Amerika en Mexico is de belangrijkste leverancier van deze vrucht. De kwetsbare peervormige vrucht met harde pit groeit aan een boom die altijd een andere boom nodig heeft voor de bestuiving van de bloemen. De bestuiving kan maar op één middag plaatsvinden, wat wel een mooi kenmerk is voor deze boom.

dinsdag, 09 Mei 2017 15:12

Chocolade... DO or DON'T

Chocolade komt van de cacaoplant die van oorsprong groeit in centraal Amerika. Na de oogst worden de cacaobonen verhit en opengebroken. Door vermaling komt het vet uit de boon vrij waardoor er een cacaomassa ontstaat. Het vet noemen we cacaoboter en de harde klomp, die over blijft na scheiding van het vet, wordt vermalen tot cacaopoeder. Cacaoboter en cacaopoeder zijn de hoofdingrediënten voor chocolade.

vrijdag, 07 Juli 2017 14:53

Het kokosolie alarm

Afgelopen maand ontving ik een nieuwsbrief waarin alarm werd geslagen over kokosolie en de gevaren daarvan volgens de American Heart Association (AHA).
Omdat kokosolie een verzadigd vet is, zou het leiden tot hart- en vaatziekten. Ook de lymfebanen zouden verstopt kunnen raken omdat het zou stollen in je lichaam. Hun advies is geen kokosolie of vet meer te nuttigen of te gebruiken voor de bereiding van onze voeding.

dinsdag, 28 Maart 2017 14:00

Varieer in je voeding!

"Ik eet elke dag vers, aardappels, vlees en groenten, soms wat pasta of rijst". Vers eten is belangrijk weten we. Maar hoe gevarieerd eten we gemiddeld per maand?

woensdag, 15 Maart 2017 13:51

Snoep verstandig, eet een appel!

"Een oud gezegde met een groot waarheidsgehalte. Een goede reden om deze prachtige vrucht eens goed onder de loep te nemen. Want wat maakt deze ronde vrucht nu zo bijzonder en gezond?

woensdag, 01 Maart 2017 13:34

'Oh nee, géén spruitjes!'

'Gasballen' werden deze mooie groene prachtige minikooltjes vroeger bij ons thuis genoemd. Als kinderen vonden we de toch wel specifieke kooklucht van deze voeding vreselijk (natuurlijk). En uiteraard protesteerden we dan ook flink als we deze groene bolletjes vol met waardevolle voeding op ons bord kregen. 'Niet te veel hoor' was het dan altijd. En als je erg mopperde kreeg je gewoon twee scheppen in plaats van één. Zo leerden we ze wel eten en een paar jaar later vond ik de kleine spruitjes zelfs lekker en dan het allerliefste RAUW of net gekookt.

woensdag, 19 April 2017 13:09

Omega 3 - 6 - 9

omega-3-6-9

"Omega 3 – 6 – 9. Snapt u het nog? Wat zijn omegavetzuren en waarom zouden we er rekening mee moeten houden? Voor mij een onderwerp waar ik me de laatste tijd steeds meer in heb verdiept. En waar gelukkig regulier steeds meer onderzoek naar gedaan wordt. Er zijn verschillende visies en waar doe je goed aan?

vrijdag, 28 April 2017 12:38

Zo oranje was het peentje vroeger niet!

worteltjes

Oranje wortelen! We weten niet beter. Wekelijks staan ze wel een keer op tafel of komen ze op een andere manier in onze voeding voor. Toch zo heel gewoon was deze kleur in de 17e eeuw niet.
Wortelen waren toen vooral wit, geel, rood en donker paars. Bij toeval werd een keer een oranje wortel ontdekt, die toch wat lekkerder smaakte.In de 17e eeuw kwam de familie van Oranje aan de macht. Om dat te vieren ontstond er in de Nederlanden een heuse oranje hype die veel weg had van de Nederlandse voetbalgekte tijdens het WK. Nederland op zijn kop! De cadeautjes waren oranje, huizen werden oranje, de sinaasappeltjes werden naar Nederland gehaald en de worteltjes werden …….. juist ja, ORANJE. Nederlandse boeren waren wereldwijd de grootste verbouwers van wortelen. En voor het huis van de familie van Oranje teelden zij vanaf die tijd wortelen van oranje. Tegenwoordig zien we ook weer de oudere kleuren wortelen in de winkels te koop. Maar waarom zouden we kiezen voor een wortel als gezonde voeding in onze luchtrommel of op ons bord bij de avondmaaltijd?

donderdag, 13 April 2017 07:59
woensdag, 22 Februari 2017 14:13

Pesten, ook op het werk een serieus probleem

pestenHoe vervelend ook, pesten komt nog altijd voor. Op school, maar ook op je werk. Zelfs een onschuldige plagerij kan uitmonden in hevige pesterijen. Dit kan er voor zorgen dat je niet meer goed kunt presteren. In het ergste geval komt het zover dat je je er ziek van wordt. 

Wil jij hier met een onafhankelijk persoon over praten, dan ben ik de vertrouwenspersoon waarbij je terecht kunt.

Pagina 1 van 3
Joomla SEF URLs by Artio

Opgepast! Deze site gebruikt cookies en soortgelijke technologieën.

Indien u uw browser instellingen niet aanpast, gaat u hiermee akkoord. Meer weten

Begrepen